Genel

FPV Drone Yapımı- Drone Hakkında Temel Bilgiler

Drone Nasıl Uçar?

İnsansız olarak uçabilen otonom sistemlerden oluşan drone genellikle bir frame üzerine 4 adet motorun yerleştirilmesi ve bu motor gücü ile dronun uçması prensibine göre çalışır. Frame uçmak için gerekli modüllerinin üzerine yerleştirildiği genellikle karbonfiberden üretilen bir componentdir. Dronelar genellikle 4 motorlu olduğu için X frame olarak daha çok karşımıza çıkar havacılık jargonunda “X” harfi Quadcopteri yani dronu ifade eder.

Drone Frame Çeşitleri

Hubsan İHA Eğitimi
Drone X Frame

Drone X Frame

Yarış ve Serbest Uçuş dronların çoğunda X frame kullanılır. Motorlar ağırlık merkezi ortada olacak şekilde yerleştirilir (“COG” Center of Gravity ağırlık merkezi noktası drone yapımlarında çok önemlidir) Pitch ve Roll Ekseni çok simetriktir. Bu tasarım sayesinde hızlı yön değiştirme ve inanılmaz takla kabiliyetine sahip olursunuz. Ama X framelerde bataryayı aşağı yerleştirmek zorundasınız ve buda yere sert inişlerde bataryaya zarar verecektir.

DRONE H FRAME ÇEŞİTLERİ

Drone H Frame


Günümüzde yaygın olarak kullanılan ilk çerçevelerden biri H framdir. Drone yapımında ilk başlayanların tercihidir. H Frame geniş bir gövdeye sahiptir ve kolları H şeklindedir. Bu tasarımı sayesinde çok sayıda FPV ekipmanı taşıyabilir ve üstte bir LiPo pil ve GoPro taşıyabilir. Piller üste yerleştirildiklerinden düşme ve çarpma durumlarında daha az hasar görür. Güçlü ancak ağırdır. Başlangıç olarak tercih edilmesinde kullanılacak modüller için çok fazla alan olmasıdır. Ayrıca genellikle uzun olduklarından daha geniştirler, Bu da Roll hareketinde daha kararlı uçmasını sağlar

Stretched X Frame

Drone Stretched X Frame (Sıkıştırılmış X Frame)


Normal X Frame yapısına göre , daha dar ve daha uzundur. Bu sayede pervaneler yerleşimi sayesinde daha çok thrust yani itme gücü oluşturur ve daha kararlı Roll hareketi ve daha sabit bir Pitch hareketine olanak sağlar. Farklı olmak isteyen yarış drone pilotlarının tercihidir.

Drone + Plus Frame

Drone + Plus Frame (Drone Artı Frame)

Artı + şekline benzediği için Plus Frame adını alır, Bu tasarımı sayesinde rotada çok düz ve sabit bir uçuş sağlar Pervaneler aerodinamik olarak en etkili şekilde yerleştirildiğininde uçuş sapma oranı çok aza düşer. Pervanelere göre kamera yerleşimin çok hassas yapılması gerekir küçük bir hatada pervanenin kamera açısına girmesi kaçınılmazdır. Çok fazla tercih edilen bir frame çeşidi değildir.

Drone V-Tail Frame 

Drone V-Tail Frame 

V-Kuyruk Frame genellikle yapısı nedeniyle daha ağır yapıya sahiptir. Yaw stabilitesi mükemmeldir çünkü dönerken karşı motor torkundan daha çok thrut yani itme kuvvetini kullanır, Sabit kanatlı insansız hava araçlarında bu yapıdan esinlenilmiştir. Döner kanatlı drone modellerinde az kullanılan bir frame çeşitidir.

Drone Quadcopter İHA Temel Çalışma Prensibi

Bir Drone nasıl kontrol edilir? Dronun üç adet kontrol noktası vardır; roll, pitch, yaw . Uçak / helikopterlerle ilgili eski bir deneyiminiz varsa, bunların ne olduğunu bilirsiniz, ancak bilgi sahibi olmayanlar için, aşağıdaki görseller yeterli olacaktır.

Uçağı Havada Sabit İrtifa ile Uçuyor olarak Hayal Edin
Pitch Ekseni Hareketi Kırmızı ok ile gösterilmiştir ve uçağın burun aşağı ve
burun yukarı hareketleri  olarak düşünebilirsiniz Türkçe olarak Eğim vermek diyebiliriz
Yaw Ekseni Hareketi Mavi ok ile gösterilmiştir ve uçağın yönünün belirlenmesinde rol oynayan yani sağa ve sola dönüş hareketleri olarak düşünebilirsiniz Türkçe olarak sabit rotadan çıkmak sağa sola yönelmek diyebiliriz.
Roll Ekseni Hareketi Yeşil ok İle gösterilmiştir ve uçağın sağa ve
sola yatış hareketleri olarak düşüne bilirsiniz. Türkçe olarak sağa sola yuvarlanma hareketi diyebiliriz.

Nasıl buldunuz?

Heyecan Verici
14
Güzeldi
47
Bayıldım
19

Şunları da okumak isteyebilirsiniz

Genel

DJI Terra Yazılımı

DJI Terra Haritalandırma Yazılımı DJI Terra, Drone modelleri ile çekilen video ve fotoğrafları yüksek hassasiyetli ...

1 Yorum

  1. sıfırdan dron yapımını etap etap montajıyla tamamlanışını açıklayan yazı metni veya videosu koysanız.
    O verilen montaj bilgilendirmesindede, oraya konulacak olan daha kaliteli parçanın getirecegi
    teknik açıdan diger üretim firmalarıyla mukayeseli tarzda avantajınında belirtilmesiyle, bu işe yeni başlıyacakların parasını sokaga atmadan, bilgilendirmeniz ışıgında isabetli bir seçim yapmış olacaktır.

    Alternatifli montaj ürünü kalemlerinin fiyatlarının listesinide verirseniz, biz acemiler bütçemiz dogrultusunda seçeneklerle sizden satın alacagımız parçalarla bir kit oluşturarak bütçemiz çerçevesinde en kaliteli cihazı elde etmemize, yardımcı olmuş olursunuz.

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategori:Genel